Visas ziņas

2022. gada pirmajos deviņos mēnešos Merko Ehitus ziņo par ienākumiem 266 miljonu EUR apmērā un tīro peļņu 17 miljonu EUR apmērā

2022. gada 3. ceturksnī Merko Ehitus ienākumi bija 110 miljoni EUR, bet gada pirmajos deviņos mēnešos 266 miljoni EUR, savukārt tīrās peļņas rādītāji bija 9,8 miljoni EUR 3. ceturksnī un 17 miljoni EUR deviņos mēnešos. Šī gada pirmo deviņu mēnešu laikā Merko piegādājis pircējiem vairāk nekā 450 jaunus dzīvokļus.

“3. ceturkšņa rezultāti atspoguļo dzīvokļu būvniecībā veikto investīciju pieaugumu pēdējos gados un sabalansētu būvniecības projektu pārvaldību sarežģītā tirgus situācijā,” komentējot grupas rezultātus, saka AS Merko Ehitus Valdes priekšsēdētājs Andres Trinks.

Trinks teica, ka būvniecības nozares nākamo 12 mēnešu un turpmāko gadu perspektīvas šī gada laikā ir pēkšņi pasliktinājušās. “Inflācijas palēnināšanās un uzņēmumu un mājsaimniecību gaidāmā pielāgošanās augstajām enerģijas cenām vēl nav notikusi. Turklāt procentu likmes turpina strauji pieaugt. Gan lielo būvniecības projektu, gan dzīvokļu tirgus klienti saskaras ar lielu neskaidrību. Augstas inflācijas apstākļos spiediens uz cenām turpinās, pat neskatoties uz pieprasījuma samazinājumu. Tā kā būvniecības un nekustamā īpašuma attīstības procesi prasa laiku, pašreizējās ekonomiskās un tirgus situācijas ietekme mūsu darbības nozares kopējos finanšu rezultātos pilnīgi parādīsies 12–24 mēnešu laikā.”

Šī gada deviņos mēnešos grupas uzņēmumi ir noslēguši jaunus būvniecības līgumus par 290 miljoniem EUR un nodrošināto pasūtījumu portfeļa bilance septembra beigās bija 341 miljons EUR (2021. gadā 273 miljoni EUR un 314 miljoni EUR, attiecīgi). “Mūsu būvniecības pasūtījumu portfelis pašlaik ir spēcīgs, un tas mums palīdzēs pārvarēt dažu nākamo gadu recesijas periodu ar nedaudz mazākām sāpēm. Jaunu būvniecības pasūtījumu perspektīvas tirgū kopumā ir ļoti neskaidras, bet tajā pašā laikā mums ir izdevīga pozīcija attiecībā uz ieguldījumiem enerģētikas nozarē,” piebilda Trinks.

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos Merko piegādāja pircējiem 456 jaunus dzīvokļus un četras komerctelpas (2021. gada pirmajos 9 mēnešos: 197 dzīvokļus un 7 komerctelpas). “Neskatoties uz ārkārtīgi sarežģīto situāciju ekonomikā, esam turpinājuši ieguldījumus dzīvokļu būvniecībā un uzsākuši jaunus apbūves projektus, lai gan mērenākā tempā nekā gadu iepriekš. Apstākļos, kad vērojama strauja inflācija, nākotnē būvniecība nekļūs lētāka,” par dzīvokļu būvniecību sacīja Trinks.

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos Merko uzsācis četrus jaunus apbūves projektus ar aptuveni 280 dzīvokļiem. 3. ceturkšņa beigās grupas uzņēmumiem būvniecības stadijā bija 1617 dzīvokļi, no kuriem vairāk nekā pusei bija iepriekšējie pārdošanas līgumi. Lielākie dzīvokļu projekti bija Uus-Veerenni, Noblessneri un Lahekalda Tallinā; Erminurme Tartū; Merks Viesturdārzs, Merks Mežpilsēta un Merks Magnolijas Rīgā; un Vilneles Skverai Viļņā.

2022. gada 3. ceturksnī lielākie būvniecības objekti Igaunijā ir Ziemeļigaunijas Medicīnas centra Mustamäe medicīniskā kompleksa trešā kārta, Pelgulinna un Rae valsts ģimnāzijas, Arter kvartāls, Igaunijas Republikas dienvidaustrumu sauszemes robežas infrastruktūras segmentu būvniecība, tramvaja līnija starp Vecpilsētas ostu un Rail Baltic Ülemiste pasažieru termināli, kā arī Rannamõisa tee un Vana-Kalamaja ielas renovācija Tallinā. Latvijā īstenojamie projekti ietver Orkla vafeļu un cepumu ražošanas rūpnīcu, GUSTAVA biznesa centru, Elemental Skanste biroju ēkas, NATO telpas Ādažos; Lietuvā tie ir vairāki vēja elektrostaciju infrastruktūras objekti un automašīnu servisa centrs Viļņā.