Visas ziņas

„Merko Ehitus” tīrā peļņa 1. ceturksnī sasniedza trīs miljonus eiro

2022. gada 1. ceturksnī „Merko Ehitus” ieņēmumi pieauga līdz 68 miljoniem eiro, peļņa no pamatdarbības sasniedza 3,7 miljonus eiro un tīrā peļņa — 3 miljonus eiro. Pirmajā ceturksnī „Merko” nodeva pircējiem 126 dzīvokļus, un pašlaik turpinās 1700 dzīvokļu celtniecība.

„Sakarā ar starptautisko piegādes ķēžu problēmām un materiālu sadārdzināšanās dēļ situācija būvniecības tirgū joprojām ir ārkārtīgi sarežģīta. Pērnajam straujajam būvmateriālu cenu kāpumam ir pievienojies karš Ukrainā un Krievijai tādēļ noteiktās sankcijas, kā arī patēriņa preču cenu lēciens. Tie ir neparedzēti apstākļi, kuru ietekme uz būvlīgumu izpildi vēl nav acīmredzama. Pašreizējā situācijā būs ļoti svarīgi rast sadarbības risinājumus visām būvniecības pusēm, ieskaitot klientus,” sacīja AS „Merko Ehitus” valdes priekšsēdētājs Andress Trinks (Andres Trink).

„Lai gan jaunas ēkas un infrastruktūra joprojām ir vajadzīga, pielāgošanās straujajam būvniecības cenu pieaugumam prasīs laiku un daļa plānoto ieguldījumu tiks apturēta. Tāpat pašreizējā situācijā būvuzņēmumi nav gatavi slēgt ilgāka termiņa līgumus par nemainīgu cenu. Jaunu piegādes ķēžu izveidei ir vajadzīgs laiks, un nav skaidrs, kad un kādā cenu līmenī varētu notikt noteikta stabilizācija,” piebilda A. Trinks.

Šā gada pirmajā ceturksnī grupas uzņēmumi noslēdza būvniecības līgumus 171 miljona eiro vērtībā. No tiem vislielākais bija 100 miljonu eiro vērtais līgums par kvartāla „Arter” celtniecību Tallinā. Līdz ceturkšņa beigām nodrošināto pasūtījumu bilance pieauga līdz 376 miljoniem eiro un trīs ceturtdaļas portfeļa veidoja privātā sektora pasūtījumi. Pirmajā ceturksnī „Merko” no 35 % līdz 50 % palielināja savu daļu tīklu būvuzņēmumā AS „Connecto Eesti”.

„Jaunu dzīvokļu piedāvājumam dzīvokļu tirgū jau kādu laiku ir tendence samazināties, savukārt dzīvokļu cenas ir strauji augušas būvniecības sadārdzinājuma dēļ. Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā vēl vairāk ir pastiprinājis šīs norises. No vienas puses, augošā inflācija samazina pirktspēju, bet, no otras puses, stimulē iegādāties mājokli un ieguldīt nekustamajā īpašumā tos, kam ir kapitāls vai kredītspēja. Mūsu uzdevums ir turpināt piedāvāt klientiem šīs iespējas,” sacīja A. Trinks.

Pirmajā ceturksnī „Merko” nodeva pircējiem 126 dzīvokļus un vienu komercobjektu. Lielākā daļa dzīvokļu, kas šogad tiks nodota ekspluatācijā, tiks pabeigta otrajā pusgadā. Uz 1. ceturkšņa beigām Igaunijā, Latvijā un Lietuvā būvniecības stadijā bija gandrīz 1700 dzīvokļu, kas ir jāpabeidz 2022. un 2023. gadā. No pabeigtajiem dzīvokļiem tikai daži vēl nav pārdoti, un vairāk nekā puse nepabeigto jau ir rezervēta saskaņā ar pārdošanas priekšlīgumiem. Lielākie daudzdzīvokļu projekti bija „Noblessner”, „Uus-Veerenni”, „Odra”, „Metsatuka” un „Lahekalda” Tallinā, „Erminurme” Tartu, „Viesturdārzs” un „Mežpilsēta” Rīgā un „Vilneles Skverai” Viļņā.

2022. gada 1. ceturksnī lielākie būvobjekti Igaunijā bija Ziemeļigaunijas Medicīnas centra Mustamē medicīnas pilsētiņas trešā kārta, Tallinas Mūzikas un baleta skola, Svētā Jāņa skola un kvartāls „Arter”, kā arī Igaunijas Republikas dienvidaustrumu sauszemes robežas infrastruktūras posmu izbūve. Latvijā norisinājās „Orkla Biscuit Production” jaunās cepumu un vafeļu fabrikas, biznesa centra „GUSTAVS” 1. ēkas, biroju ēkas „Elemental Skanste”, NATO objektu Ādažos, kā arī Kauguru atpūtas parka un jauniešu mājas būvniecība. Lietuvā tapa vairāku vējparku infrastruktūra, autoserviss Viļņā un „Continental Automotive” ražošanas ēka Kauņā.